Drejtimi i Dhëmbëve

Drejtimi i dhembeve

Çfarë është Ortodontia ?

Një fushë e specializuar e stomatologjisë e quajtur ortodoncia merret me identifikimin, shmangien dhe trajtimin e nofullave dhe dhëmbëve të gabuar. Ortopedia dentofaciale, e cila trajton modelet e gabuara të kafshimit dhe ndryshimin e rritjes së fytyrës, është një fushë tjetër e fokusit. Promovon shëndetin afatgjatë të dhëmbëve, mishrave të dhëmbëve dhe nyjeve të nofullës duke shpërndarë presionin e kafshimit mbi të gjithë dhëmbët tuaj. Është mjaft e zakonshme që nofullat dhe dhëmbët të rreshtohen në mënyrë jonormale.

Pse është e Drejtimi i Dhembeve?

Shumë njerëz, siç e dimë të gjithë, kanë dhëmbë të ngjeshur ose të shtrembër. Dhëmbët do të drejtohen ose do të zhvendosen në një vend më të mirë me terapi ortodontike. Rrjedhimisht, mund ta bëjë më të lehtë pastrimin e dhëmbëve dhe të përmirësojë mënyrën se si duken dhe kafshojnë së bashku. Përparësitë e tij shkojnë përtej vetëm bërjes së dhëmbëve të duken më mirë; ai gjithashtu rrit besimin dhe ul mundësinë e kariesit dentar, i cili shkaktohet nga bllokimi i grimcave të ushqimit midis dhëmbëve.

Për më tepër, ortodoncia përmirëson funksionin e dhëmbëve, duke përfshirë përmirësimin e përtypjes dhe të folurit më të theksuar dhe koherent, dhe ul rrezikun e dëmtimit të mishrave të dhëmbëve dhe traumave nga mbi pickimet dhe malokluzionet.

Dental Aligners in Albania

Cila është mosha më e mirë për të vendosur aparaturat e drejtimit te dhembeve?

Varet, është përgjigja! Ndërsa është e vërtetë që trajtimi ortodontik do të ishte i dobishëm për shumicën e të rinjve në zhvillim. Para se të marrim një vendim, ne shqyrtojmë një sërë gjërash. Tre gjërat që duhet të dini përpara se fëmija juaj të fillojë trajtimin ortodontik janë si më poshtë:

Rreth moshës gjashtë, dhëmbët e përhershëm të fëmijës suaj fillojnë të dalin.

Molarët e fundit të foshnjës ua lënë vendin dhëmbëve të parë të përhershëm, të njohur si molarët. Megjithatë, incizivët qendrorë, ose dhëmbët e përparmë, janë të parët që zëvendësojnë dhëmbët e qumështit. Duhen rreth pesë deri në gjashtë vjet për të përfunduar ndryshimin nga dhëmbët e qumështit në të përhershëm.

Rreth moshës 12 ose 13 vjeç, shumica e fëmijëve zakonisht marrin grupin e plotë të dhëmbëve të përhershëm.

Mosha e fëmijës nuk është gjithmonë një masë e besueshme e zhvillimit të tyre dentar. Së fundi, është e rëndësishme të mbani mend se mosha e një fëmije nuk është domosdoshmërisht një tregues i besueshëm i zhvillimit të tyre dentar. Si rezultat, ndërsa disa fëmijë rritin dhëmbët e tyre shpejt, të tjerët jo. Shihen një fëmijë 9-vjeçar me të gjithë dhëmbët e tij të përhershëm dhe një 15-vjeçar me shumë dhëmbë qumështi. Zhvillimi i vonuar i dhëmbëve mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme, shumica e të cilave janë të parëndësishme për sa kohë që më në fund dalin dhëmbët e përhershëm.

Sa zgjat mbajtja e telave per drejtimin e dhembeve?

Trajtimet ortodontike zakonisht zgjasin 24 muaj për t’u përfunduar, megjithatë disa pacientë mund t’i përfundojnë ato në më pak kohë. Megjithatë, disa pacientë mund të kenë nevojë për trajtim deri në tre vjet përpara se dhëmbët e tyre të dalin në pozicionin e duhur.

Në ditët e sotme, ne bëjmë çdo përpjekje për të parandaluar nxjerrjen e dhëmbëve. Ju keni një sërë opsionesh tani nëse keni nevojë për trajtim ortodontik. Ka tela qeramike ose tela tradicional metalik, të cilat janë të përbëra nga çelik inox, i cili i jep këtij sistemi një forcë dhe qëndrueshmëri të madhe.

Për shkak se goja e tyre është ende në rritje, adoleshentët dhe adoleshentët zakonisht marrin rezultate më shpejt se të rriturit. Prandaj, dhëmbët e tyre janë më të thjeshtë për t’u punuar. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që të gjithë të rriturit duhet të mbajnë mbajtëse për dy vjet ose më shumë, pasi ka shumë faktorë të tjerë që ndikojnë në kohëzgjatjen e terapisë.

Është thelbësore që t’i përmbaheni të gjitha udhëzimeve të ortodontit tonë nëse jeni pacient. Ne do t’ju mbështesim për t’u siguruar që trajtimi juaj të jetë efektiv. Udhëzimet mund të përfshijnë gjëra të tilla si larja dhe pastrimi i dhëmbëve me fill me fill si duhet, caktimi i kontrolleve të rregullta dentare dhe përdorimi i pajisjeve tuaja ortodontike siç ju përshkruhet. Vetëm pas konsultimeve tuaja fillestare, ortodonti ynë do të jetë në gjendje të përcaktojë se si do të reagojnë dhëmbët tuaj ndaj telave. Të gjithë e dinë se janë unike. Dhëmbët e disa njerëzve reagojnë lehtësisht ndaj presionit, duke lëvizur shpejt në pozicionin e duhur, ndërsa të tjerë jo.

Doktorët

Drejtimi i Dhembeve
Gentjana Belegu
Drejtimi i Dhembeve
Xhesjana Lekli
Drejtimi i Dhembeve
Sara Gjoni