Endodontika

Endodontika

Çfarë është endodontika?

Endodontika është dega e stomatologjisë që përfshin praktikën e shkencave bazë dhe klinike të pulpës normale të dhëmbëve. Ai gjithashtu studion etiologjinë, diagnozën, parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve, si dhe dëmtimet e pulpës dentare së bashku me gjendjet periradikulare të shoqëruara. A e dini se “Endo” është fjala greke për “brenda” dhe “odont” është greqisht për “dhëmb”? Kjo sepse trajton indin e butë të pulpës brenda dhëmbit.

Një dhimbje dhëmbi e fortë mund të ndikojë shumë në jetën tuaj. Endodontika ndihmon duke ruajtur shëndetin e pulpës dentare. Në rastet e sëmundjeve të pakthyeshme, e gjithë pulpa hiqet, si për shembull tek dhëmbët me inde pulpale të inflamuara dhe të infektuara rëndë. Endodoncia trajton pulpën dentare dhe ruan dhëmbët që nuk i janë përgjigjur trajtimit endodontik jokirurgjikal ose kanë zhvilluar lezione të reja, duke përfshirë ritrajtimin e kanalit të rrënjës ose kirurgjinë periradikulare. Thjesht, kryen procedura për të lehtësuar dhimbjen dhe për të ruajtur dhëmbin tuaj natyral.

Endodontika

Si e teston një dhëmb endodontist?

Endodontisti do të duhet të kryejë disa teste diagnostikuese endodontike përpara se të marrë një kanal rrënjë ose trajtim tjetër endodontik. Ne do të përmendim disa nga llojet më të zakonshme të testeve diagnostike endodontike që mund të prisni të përjetoni në vizitën tuaj në Class Dent.

Pa vonesë le të fillojmë.

Ekzaminimi Pamor

Së pari, endodontistët e Class Dent do të kryejnë një ekzaminim vizual për të kërkuar shenja infeksioni, kafshime të sikletshme, asimetri të fytyrës ose simptoma të tjera. Sigurisht, ky nuk është burimi ynë kryesor i informacionit diagnostik, por ka disa të dhëna që një sy i trajnuar si i yni mund t’i njohë shpejt. Biseda me ju për simptomat tuaja, ku dhe kur përjetoni dhimbje, si dhe aspekte të tjera të shëndetit dhe historisë suaj të përgjithshme ndihmon shumë gjithashtu. Ne ju trajtojmë si një person të plotë sepse e dimë se ajo që ndodh në të gjithë trupin tuaj ndikon në atë që po ndodh në gojën tuaj dhe anasjelltas.

Kur bëjmë pyetje, ju lutemi sigurohuni që të jepni gjithmonë përgjigjet tuaja të sinqerta në këtë moment, në vend që të stërvitni përgjigjet. Mos harroni se duke ju njohur, ne mund t’ju trajtojmë më mirë.

Imazhe

Imazhe është thelbësore që na lejon të shohim më mirë se çfarë po ndodh brenda dhëmbit tuaj. Sistemi i kanalit të rrënjës është jashtëzakonisht i vogël dhe kjo është arsyeja pse ne mbështetemi në imazhe për të zgjeruar zonën dhe për ta bërë më të lehtë për ne të shohim ato detaje të vogla.

Në ClassDent,  ne përdorim mjete që na japin një “pamje të qartë” dhe shërbejnë si një hartë për trajtimin tuaj më të mirë,  duke përfshirë:

Radiografia dixhitale e cila është një sistem i avancuar jo filmik. Prodhon 90% më pak rrezatim sesa rrezet x dentare me dozë të ulët, duke na ndihmuar të kuptojmë se çfarë po ndodh brenda dhëmbëve dhe gojës tuaj. Në këtë mënyrë ne mund të hartojmë një plan trajtimi që mund të zgjidhë shqetësimet tuaja.

Një sistem tjetër i specializuar imazherie është teknologjia Cone Beam 3D. Ai siguron imazhe tre-dimensionale të dhëmbëve, indeve të buta, rrugëve nervore dhe kockave tuaja, të gjitha brenda një skanimi të vetëm.

Testimi i pulpës vitale

Mjekët endodontë përdorin një sërë testesh për të vlerësuar vitalitetin e pulpës dentare të pacientit. Testet vlerësojnë reagimin e pulpës ndaj temperaturave (të ftohtë ose të nxehtë), dhe si reagon ndaj një testi elektrik dhe testeve të zgavrës.

Kryerja e testeve termike në aspektin cervikal të dhëmbit ndihmon gjithashtu për të marrë më shumë reagime. Ky është vendi me smaltin më të hollë, kështu që është më afër pulpës. Endodontisti i ClassDent do të kërkojë komente nga ju për intensitetin, kohëzgjatjen dhe menjëhershmërinë e përgjigjes.

Testet periapikale

Endodontisti ClassDent mund të kryejë teste periapikale për të ndihmuar në gjetjen e dhëmbit problematik dhe gjithashtu të mësojë se sa ka përparuar infeksioni. Të gjithë e dimë se informacioni është fuqi, veçanërisht kur bëhet fjalë për diagnozën! Ndonjëherë, shumë pacientë kanë vështirësi të përshkruajnë saktësisht se nga vjen dhimbja. Megjithatë, ligamenti periodontal ka proprioceptorë, kështu që pasi çështja është përhapur në ligament, është më e lehtë të identifikohet burimi përmes testeve të goditjes dhe palpimit. Testet e goditjes mund të kryhen duke përdorur një gisht me doreza, një “Tooth Slooth” ose një instrument tjetër plastik. Sigurisht, testi do të jetë sa më i butë. Mos ngurroni të na kontaktoni për të qenë në gjendje të pyesni endodontin tonë se cilat teste specifike mund t’ju nevojiten dhe çfarë mund të prisni.

Doktorët

Endodontika
Gentjana Belegu
Endodontika
Xhesjana Lekli
Endodontika
Sara Gjoni