Proteza Dentare

Proteza dentare

Çfarë është proteza dentare?

Një protezë dentare është një pajisje dentare e prodhuar posaçërisht që synon të përmirësojë funksionin dhe pamjen orale, të zëvendësojë ose rivendosë dhëmbët e humbur ose të trajtojë anomalitë dentare. Këto mjete mbulojnë një sërë procedurash dentare, të tilla si fasetat, kurora, urat, implantet dhe protezat. Në varësi të nevojave dhe zgjedhjeve të pacientit, proteza dentare mund të vendoset përgjithmonë ose të hiqet nga goja.

Proteza Dentare: Përse nevojiten?

Gjymtyrët tuaja mund të ndjehen të ngurtësuara herë pas here ndërsa rriteni. Ndërsa plakemi, ne priremi të humbasim forcën tonë dhe të kemi rrudha dhe njolla të moshës. Dhëmbët tuaj gjithashtu mund të përkeqësohen dhe të dobësohen me kalimin e kohës, njësoj si trupi juaj. Dhëmbët tuaj bëhen më pak të mbrojtur kur smalti i tyre hollohet.

Shëndeti juaj dentar është në rrezik pasi këto defekte nuk janë në gjendje të kurohen vetë. Prandaj, për të riparuar dhëmbët e thyer, të shëmtuar ose të keqfunksionuar, ne përdorim pajisje të prodhuara nga njeriu të quajtura proteza dentare. Ato gjithashtu mund të përdoren për të rivendosur një ose më shumë dhëmbë natyralë që mungojnë.

Proteza dentare

Llojet e protezave dentare:

Një kurorë, e cila mund të jetë e ndërtuar prej porcelani ose metali, është një kapak për një dhëmb që është dëmtuar. Është një mbulesë e re për një dhëmb të dëmtuar. Ju mund të keni kurora mbi dhëmbët tuaj të përparmë, të cilat ne i dizajnojmë veçanërisht për t’u përshtatur me pjesën tjetër të dhëmbëve tuaj, ose mund të keni një mbi një dhëmballë që është rrallë e dukshme. Dhëmbët që janë konsumuar, dëmtuar ose thyer zakonisht mund të restaurohen përgjithmonë me kurora.

Implantet dentare janë proteza që mund të futen në kockën e nofullës dhe të mbahen aty ndërsa kocka përreth rritet. Implanti, i cili ngjan me një vidë, fillimisht vendoset brenda mandibulës (kockë e nofullës). Pas kësaj, ne instalojmë një mbështetëse për të mbështetur kurorën. Në fund, në mënyrë që të përputhen me dhëmbët fqinj, vendoset një kurore mbështetese.

Urat dentare janë një tjetër mjet që dentisti ynë mund të përdorë për të mbuluar ose kapërcyer boshllëqet në buzëqeshjen tuaj. Prandaj, dhëmbët mbështetës në të dyja anët e boshllëkut mbajnë një dhëmb pontik ose të rremë, në vend ndërsa një urë dentare është në vend.

Protezat janë pajisje protetike të lëvizshme që zëvendësojnë dhëmbët e humbur dhe indet përreth. Protezat vijnë në dy lloje: proteza të pjesshme, të cilat përdoren ndërsa disa dhëmbë natyralë janë ende të pranishëm, dhe proteza të plota, të cilat përdoren kur humbasin të gjithë dhëmbët. Ata ngjajnë me dhëmbët e vërtetë në pamje dhe funksionalitet dhe përshtaten fort me mishrat e dhëmbëve.

Doktorët

Trajtimi i kanaleve të rrënjës
Gentjana Belegu
Endodontika
Xhesjana Lekli
Endodontika
Sara Gjoni