Paradontologji

Periodontiti

Çfarë është periodontologjia?

Periodontologjia është specialiteti i stomatologjisë që studion sistemet e forta (kockave) dhe të indeve të buta (gingiva) që mbështesin strukturat e dhëmbëve, si dhe sëmundjet dhe gjendjet që prekin ato.

Çfarë është periodontiti?

Periodontiti, i theksuar “per-e-o-don-TIE-tis”, është një fazë më e avancuar e sëmundjes periodontale që zhvillohet kur një infeksion i thellë i mishrave të dhëmbëve dëmton indet e buta. Nëse nuk trajtohet, kjo sëmundje, e njohur edhe si gingiviti, mund të gërryejë kockën që mbështet dhëmbët tuaj, duke bërë që ata të lirohen apo edhe të bien.

Simptomat që tregojnë praninë e sëmundjes janë:

  • Gjakderdhje, mishra të skuqur.
  • Dhëmbët, qafa dhe mishrat e dhëmbëve të ndjeshëm.
  • Dhëmbët në lëvizje.
  • Shije e keqe dhe/ose frymë.
  • Mishrat e dhëmbëve që largohen
Periodontology in Albania

Periodontiti: Ja cilat janë shkaqet?

Kur niseshteja dhe sheqernat në ushqim ndërveprojnë me bakteret që gjenden normalisht në gojën tuaj, pllakata fillon të formohet në dhëmbët tuaj. Mund të hiqet nëse i lani dhëmbët dy herë në ditë dhe përdorni fillin një herë në ditë, por gjithsesi, pllakat riformohen shpejt.

Nëse pllaka qëndron në dhëmbët tuaj, ajo mund të ngurtësohet nën vijën e mishit tuaj në gurë (gur). Guri, i mbushur me baktere, është më i vështirë për t’u hequr. Mos harroni se sa më gjatë të mbeten pllakat dhe gurët në dhëmbë, aq më shumë dëm mund të bëjnë. Gurzat nuk mund të hiqet me furçë dhe fill me fill. Prandaj, do t’ju duhet një pastrim profesional dentar për ta hequr atë.

Pllaka mund të shkaktojë gingivit, i cili është forma më e lehtë e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Gingiviti është acarim dhe inflamacion i pjesës së indit të mishit të dhëmbëve rreth bazës së dhëmbëve (gingiva) dhe mund të rikthehet vetëm me trajtim profesional si dhe me kujdes të mirë oral në shtëpi.

Inflamacioni i vazhdueshëm i mishrave të dhëmbëve mund të shkaktojë periodontit. Do të bëjë që të zhvillohen xhepa midis mishrave të dhëmbëve dhe dhëmbëve që mbushen me pllaka, gurë dhe baktere. Më vonë, këto xhepa bëhen më të thellë, duke u mbushur me edhe më shumë baktere. Nëse nuk trajtohen, këto infeksione të thella shkaktojnë humbje të indeve dhe kockave. Në fund të fundit ju mund të humbni një ose më shumë dhëmbë. Vlen gjithashtu të theksohet se inflamacioni kronik i vazhdueshëm mund të bëjë një tendosje në sistemin tuaj imunitar.

Cilat janë fazat e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve (Periodontiti)?

Periodontiti
Periodontiti i moderuar
Periodontiti
Periodontiti i rëndë
Periodontiti
Gingiviti – Sëmundja e lehtë e mishrave të dhëmbëve
Periodontiti
Periodontiti i hershëm

Doktorët

Trajtimi i kanaleve të rrënjës
Gentjana Belegu
Endodontika
Xhesjana Lekli
Endodontika
Sara Gjoni