Trajtimi i kanaleve të rrënjës

Trajtimi i kanaleve të rrënjës

Çfarë është trajtimi i kanalit të rrënjës?

Terapia endodontike, një emër tjetër për terapinë e kanalit të rrënjës, është një teknikë dentare që përdoret për të trajtuar infeksionet ose dëmtimet brenda dhomës së pulpës dhe kanaleve rrënjësore të dhëmbëve. Për të ndaluar infeksionin e mëtejshëm, dentisti ose endodontisti fillimisht pastron dhe dezinfekton pjesën e brendshme të dhëmbit, heq çdo ind pulpë të infektuar ose të dëmtuar dhe më pas mbush dhe mbyll zonën

Trajtimi i kanaleve të rrënjës

Trajtimi i kanalit te rrenjes, hap pas hapi:

Së pari, dhëmbët tuaj do të ekzaminohen nga dentisti. Shkalla e inflamacionit dhe prishjes së dhëmbëve mund të përcaktohet më pas duke marrë një ose dy rreze X. Përveç kësaj, ata mund të kryejnë një test ndjeshmërie për të parë nëse ndjeni dhimbje ose parehati kur stimujt e ëmbël, të ftohtë ose të nxehtë bien në kontakt me sipërfaqen tuaj të kafshimit.

Hapi i mëposhtëm përfshin dentistin të krijojë një vrimë në kurorën e dhëmbit për të hequr pulpën dhe mikrobet. Kjo do ta bëjë më të lehtë për dentistin tuaj të arrijë dhomën dhe rrënjën e pulpës së dhëmbit. Pas kësaj, ai ose ajo do të përdorë instrumente kirurgjikale për të pastruar dhomën e pulpës dhe kanalet e rrënjës. Për t’u siguruar që nuk mbetet asnjë infeksion që mund të shkaktojë shqetësim, ata mund të përdorin gjithashtu një antiseptik ose antibiotik. Që tani, kanali juaj i rrënjës është i pastër dhe pa infeksione në vazhdim.

Një substancë e ngjashme me gomën e quajtur gutta-perka do të përdoret nga dentisti juaj për të mbushur kanalet pasi dhoma e pulpës të jetë tharë dhe pastruar plotësisht. Pas kësaj, nxehet brenda kanaleve. Për ta bërë atë të përshtatet me muret, dentisti e ngjesh atë. Për të mbyllur siç duhet kanalet, endodontisti juaj më pas do të aplikojë një çimento ngjitëse. Bakteret nuk do të hyjnë në një kanal që është mbyllur në mënyrë adekuate.

Do t’ju duhet të caktoni një takim me një dentist të aftë për të hequr mbushjen e përkohshme të dhëmbit tuaj brenda disa javësh. Dhëmbët tuaj më pas do të rikthehen në forcën e tyre para infektimit kur dentisti vendos një mbushje të përhershme mbi dhëmbin e trajtuar. Kjo ndalon më shumë infeksione, përveç që vepron si një restaurues për dhëmbin tuaj të dëmtuar.

Our Doctor

Trajtimi i kanaleve të rrënjës
Gentjana Belegu
Trajtimi i kanaleve të rrënjës
Xhesjana Lekli
Trajtimi i kanaleve të rrënjës
Sara Gjoni